Populære sportsgrene
Populære sportsgrene
Vis alle

Jan Ullrichs forventninger og forudsigelser til Tour de France: Hvem vil erobre den gule trøje?

Mia Iversen

Udgivet 28/06/2024 og 15:17 GMT+2

Det kommende Tour de France står for døren, og for Jan Ullrich, vinderen af Tour de France i 1997, er spændingen intakt. I et eksklusivt interview med Eurosport har Ullrich vurderet stjernernes chancer og de udfordringer, som rytterne vil møde på den 111. udgave af Tour de France. Se alle etaper fra Tour de France inklusiv optakt og nedtakt på Eurosport 1 og uden afbrydelser på Max.

Tadej Pogacar præsenteres til stor jubel i Firenze – se UAE Team Emirates på scenen her

Det kommende Tour de France 2024 står for døren, og for Jan Ullrich, vinderen af Tour de France i 1997, er spændingen intakt. I et eksklusivt interview med Eurosport har Ullrich vurderet stjernernes chancer og de udfordringer, som rytterne vil møde på den 111. udgave af Tour de France. Se alle etaper fra Tour de France inklusiv optakt og nedtakt på Eurosport 1 og uden afbrydelser på Max.
Årets cykelhøjdepunkt for mange interesserede nærmer sig med hastige skridt, og på lørdag lyder startskuddet på 2024-udgaven af Tour de France i Firenze. Cykelekspert og tidligere rytter, Jan Ullrich, ser meget frem til verdens største cykelløb.
- Tour de France er altid et højdepunkt. Selvom min Tour-sejr ligger nogle år tilbage, har jeg altid fulgt Touren og er fortsat en stor fan af cykelsporten, siger Ullrich om sin forventning til årets løb.
Ifølge ham, er der fire favoritter, der kommer til at lede feltet: Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar, Primoz Roglic og Remco Evenepoel. Spørgsmålet om Vingegaards vinderchancer, efter hans alvorlige skader, er på alles læber op til løbet, og er stadigvæk svære at forudse ifølge Ullrich.
- Det er stadig et godt spørgsmål. Jeg tror ikke, at han kan kæmpe om sejren efter den lange skadespause. Hans hold har sagt på forhånd, at han kun vil starte, hvis han er i topform. Men han mangler fire, fem ugers træning, og derfor tror jeg ikke, at han kan kæmpe om sejren. Alligevel kan han helt sikkert køre et godt løb og ville ikke blive nomineret, hvis han ikke var i god form.
Taktikken skal være timet og tilrettelagt for rivalerne, hvis de skal slå Jonas Vingegaard, selvom formen ikke er hundredprocent i top. Men hvad er så den rette taktik? bør man allerede på de første svære etaper, for eksempel over Galibier, angribe danskeren?
- Det er et svært spørgsmål. Nu om dage drejer det sig nogle gange om sekunder i de store etapeløb. Man skal udnytte enhver chance. Det ser man også hos Pogačar, der nogle gange deltager i mellemsprinterne for at få bonussekunder. Touren bliver dog i den sidste uge rigtig, rigtig svær i år. At bruge alle kræfterne i den første halvdel af løbet, ville jeg ikke gøre. Men hvis der opstår chancer, skal man udnytte dem, fortæller Ullrich.
Jan Ullrich anerkender også Tadej Pogačars potentiale til at opnå en dobbeltsejr, efter hans imponerende sejr i Giro d'Italia.
- Pogačar kørte en fantastisk Giro og vandt med næsten ti minutters forspring, og det skete selvom han sagde, at han ikke var i topform. Jeg er spændt på at se, hvad han præsterer, når han virkelig er i topform. Han har et godt hold og en god træner omkring sig. Pogačar ved, at Tour de France denne gang bliver særligt hård i den sidste uge og har derfor været nødt til at spare lidt på kræfterne. Men med den situation, Vingegaard er i, er det bestemt muligt, siger Ullrich.
Men det er ikke kun de to storfavoritter, Vingegaard og Pogačar, der har mulighed for at stille sig øverst på podiet i Nice. Primoz Roglic kan også blive kandidat til den gule trøje, mener eksperten.
- Vi ved, at cykelsport ikke er helt forudsigelig. Et styrt, en skade eller endda en mave-tarminfektion kan koste selv den bedste rytter sejren i Tour de France. Bora er godt stillet. Roglic har for nylig bevist sin meget gode form, og desuden har han været i højdetræningslejr. Chancerne er der helt sikkert.
Med sine 34 år har slovenske, Primoz Roglic, mere erfaring med flere år i sadlen end Vingegaard og Pogačar. En erfaring, der ifølge Ullrich kan have betydning for udspillet af årets løb.
- Erfaringen taler for Roglic. Desuden har han allerede vundet Giroen og Vueltaen. Men det gælder trods alt også for Vingegaard og Pogačar, selvom de er yngre. De har haft positive oplevelser som flere Grand Tour-sejre og også negative oplevelser som Pogačars nedtur sidste år. Det er også en vigtig erfaring. Nu ved han, hvor vigtigt det er at spare på kræfterne. Men at holde ham tilbage bliver svært. Det vil være en af teamledelsens opgaver. På den anden side vil vi jo gerne se angrebene. Som fan håber man på det.
Erfaring er dog ikke nok til at vinde årets Tour de France, Ullrichs erfaring understreger også vigtigheden af taktisk kørsel og mental styrke.
- Den, der vil vinde, skal denne gang køre meget, meget taktisk og desuden vinde tid, når man har en god dag. Ingen rytter, heller ikke Pogačar eller Vingegaard, har ikke en dårlig dag i en Tour de France. Og måske rammer den dårlige dag lige en bjergetape. Hvis du vil vinde, skal du altid forsøge at teste de andre og se, hvor du kan vinde tid, råder han.
Selvom det overstående er vigtigt, og kan være udslagsgivende, er det ikke kun den fysiske form og holdenes taktikker der er afgørende for rytternes præstationer på cyklen. Det mentale spil og psykologien mellem rivalerne under løbet fylder også meget, fortæller Jan Ullrich.
- Inden for psykologi handler det også om holdets tilstedeværelse. Hvis man har fremragende hjælpere til hvert terræn, og det går godt, bidrager det afgørende til at skabe en meget positiv dynamik som hold. Og så er der de personlige tricks. Jeg har for eksempel altid forsøgt at smile, selv når Richard Virenque eller Marco Pantani kiggede sig tilbage, og mine ben brændte. Men jeg ville sende et andet signal til mine modstandere.
Netop mentalitet er en vigtig faktor under Tour de France, hvor etaperne på cyklen ikke altid er det sværeste ved løbet. For tilskuerne kan det være næsten umuligt at få øje på, men alt det, der ligger udenom selve løbene fylder meget og kan tage meget på rytternes energi. Især for manden i den gule førertrøje.
- Den gule trøje fører mange ting med sig. På den ene side bringer den en masse positive følelser. På den anden side medfører det utroligt mange opgaver som pressekonferencer, de talrige fans foran hotellet, som du også skal hellige tid. Konsekvensen af at føre løbet er, at du kommer tilbage til hotellet meget senere. Nogle gange spiste jeg ikke aftensmad kl. 20:30, men kl. 22:30. Alt rykker sig senere, og det påvirker naturligvis løbet. Man er bare ikke så udhvilet som de andre.
Med en masse forventninger og forhåbninger sættes løbet i gang lørdag, og selv den mest garvede cykelekspert kan have svært ved at give en helt konkret bud på, hvem der ender øverst på podiet i Nice.
- Jeg tror, Pogačar har de bedste chancer. Men ud fra det, jeg har set på forhånd, har også Roglic gode kort, fordi han har yderligere potentiale til at forbedre sig til Touren. Evenepoel er også en god kandidat. Selvom han havde et ekstra halvt eller to kilo for meget i de sidste uger. Hvis han har tabt dem nu i højdetræningslejren, er han endnu stærkere op ad bjerget og kan kæmpe om den samlede sejr. De har selv kørt om Tourens sejr i årevis.
Slut dig til Over 3 millioner brugere på app'en
Hold dig opdateret med de seneste nyheder, resultater og livesport
Download
Relateret indhold
Del denne artikel
Annonce
Annonce